Lees meer
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Bewoners waarderen het woon- en leefklimaat in hun wijk gemiddeld met een rapportcijfer 8,2. Deze goede waardering is vergelijkbaar met het gemiddelde in het stadsdeel Nijmegen-Oost (8,1) en hoger dan in Nijmegen als geheel (7,5). Het rapportcijfer voor de buurt is in de lange termijn enigszins gestegen en in de korte termijn redelijk stabiel.
Wijkmonitoring laat stabiel woon- en leefklimaat zien.
Leefbaarometer.nl beoordeelt de leefbaarheid in de wijk sinds 2014 als goed. Er zijn geen aandachtsgebieden met leefbaarheidsrisico's aangegeven (beeld 2020).
Het grootste deel van de inwoners vindt de buurt waarin men woont het afgelopen jaar stabiel gebleven (63%). Zo’n 13% vindt de buurt vooruitgegaan, 23% zag vooral achteruitgang.
Positieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn in de ogen van wijkbewoners vooral:
- meer en/of betere winkels en horecavoorzieningen;
- meer groenvoorzieningen, beter onderhoud groenvoorzieningen;
- nieuwe of opgeknapte speel- en sportplekken;
- minder rotzooi, zwerfvuil of afval;
- meer of betere fietspaden;
- verbeterde sociale samenhang en onderlinge betrokkenheid.
Negatieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn volgens bewoners vooral:
- meer parkeeroverlast;
- meer drugsoverlast, junks, dealers;
- slechter onderhoud van groenvoorzieningen;
- straatverlichting onvoldoende;
- drukker verkeer;
- minder of te weinig parkeerplaatsen;
- meer overlast van (hang)jongeren.
Kenmerkend voor het voorzieningenaanbod:
• Hengstdal kent enkele kleine supermarkten en een grote supermarkt. Daarnaast is er enig aanbod in dagelijkse winkels.
• De wijk kent met de vele horeca en een wijkaccommodatie allerlei ontmoetingsmogelijkheden.
• Er is hier een gespreid aanbod aan huisartsen en fysiotherapie.
• In de aansluitende wijken zijn er diverse voorzieningen voor sporten en beweging. De wijk zelf kent een gymzaal, sportzaal en -vereniging. In de openbare ruimte zijn er diverse sport- en speelplekken, behoorlijk verspreid over de wijk.
Zo'n 12% van de inwoners voelt zich vaak of soms onveilig in de eigen woonomgeving. Dat is onder het stedelijk gemiddelde (17%). Deze mensen geven diverse redenen en oorzaken aan, vaker genoemd zijn:
- stille, afgelegen plaatsen in de buurt;
- mensen in de buurt die ik vanwege hun gedrag niet vertrouw.
De politiecijfers laten ook een relatief gunstig beeld zien. Naar verhouding zijn er de afgelopen jaren weinig voorvallen geregistreerd.
Het inwoneraantal van Hengstdal loopt enigszins terug in de periode 2011-2021. Er is een vergrijzende beeld: flinke toename groep 60-79 jarigen en een afname van 40-59 jarigen en in mindere mate van jonge kinderen.
Sterktes en aantrekkingskracht
Sterktes en aantrekkingskracht
Deze hooggewaardeerde woonwijk kent een bijzondere menging van woningbouwcomplexen met particuliere woningen. Het naoorlogse Hengstdal is ontworpen door de Nijmeegse stedenbouwkundige Pouderoyen, met een bijzondere vervlechting van landschap en stedenbouw. Een opvallende volksbuurt in het noorden van Hengstdal is het 'Rooie Dorp'. Aan de westkant van Hengstdal is het Limoskazerne-terrein omgevormd tot een woongebied.
Wijkbewoners zijn content met het groen in hun woonomgeving. Ruim 77% is tevreden of zeer tevreden over groenvoorzieningen in de buurt (Nijmegen 66%). Veel inwoners vinden de buurt voldoende schoon (86% in 2021).
Het overgrote deel van de inwoners is gehecht aan de eigen buurt: 93% (70% in Nijmegen, 2021). De sociale samenhang is hier sterk. Het elkaar kennen, met elkaar omgaan, de saamhorigheid en de mate waarin mensen zich thuis voelen bij anderen in de buurt worden duidelijk hoger beoordeeld dan elders (2021). Ook zetten relatief veel bewoners zich in voor de buurt, er zijn diverse bewonersinitiatieven ontstaan. Het initiatief om Hengstdal één van de pilotwijken te laten zijn om van het gas af te gaan komt grotendeels vanuit bewoners. Zij hebben zich verenigd binnen het platform Duurzaam Hengstdal.
Overlast van omwonenden wordt hier naar verhouding weinig aangegeven, zo ook geluid- en stankoverlast.
De maatschappelijk zelfredzaamheid van de inwoners van Hengstdal is te vergelijken met het Nijmeegs gemiddelde. Wel zijn er in de wijk meer inwoners die bij de hogere welstandsklasse horen. Het aantal participatiewet-uitkeringen, het opleidingsniveau van inwoners en het aandeel lage inkomens wijken nauwelijks af. De aanwezige burgerkracht bij de vanuit de bewoners gestarte projecten valt de wijkprofessionals op in positieve zin. Bewoners willen graag vroegtijdig betrokken zijn bij veranderingen in de wijk.
Er wonen hier veel Nijmegenaren van niet-westerse afkomst. Meer dan de helft van de inwoners vindt het samenleven van diverse etnische groepen goed gaan, 6% vindt dat hier niet goed gaan.
De woningen liggen hier goed in de markt. Gemiddeld genomen ligt de waarde hier €21.000,- hoger dan bij soortgelijke woningen in andere delen van Nijmegen. Dit komt bijvoorbeeld door het imago van de wijk of afstand tot het centrum. De waardevergelijking is modelmatig.
De tevredenheid over winkels voor dagelijkse boodschappen en mogelijkheden voor ontmoeten, kinderen en sporten en bewegen is hoog.
Aandachtspunten
Aandachtspunten
Buurtproblemen die volgens bewoners met voorrang moeten worden opgepakt:
1. overlast van hardrijdend verkeer;
2. rotzooi, zwerfvuil of afval;
3. onderhoud groenvoorzieningen;
4. straatverlichting kan beter;
5. overlast van (hang)jongeren;
6. tekort aan parkeerplaatsen;
7. afvalbakken, afvalcontainers (tekort, bijplaatsingen);
8. parkeeroverlast;
9. geluidsoverlast;
10. gebrek aan parkeermogelijkheden.
Wijkprofessionals geven aan dat dit een heel diverse wijk is qua samenstelling. Door de verschillende bevolkingsgroepen en de krappe openbare ruimte staat de leefbaarheid wel eens onder druk.
In de wijk zijn er in bepaalde gebieden concentraties van problemen achter de voordeur. Wijkprofessionals benoemen specifiek verwarde personen, huiselijk geweld, armoede en eenzaamheid.
Parkeeroverlast is volgens veel bewoners een aandachtspunt in Hengstdal.