Lees meer
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Bewoners waarderen het woon- en leefklimaat in hun wijk gemiddeld met een rapportcijfer 7,4. Deze ruime voldoende is wat hoger dan het gemiddelde in stadsdeel Lindenholt (7,1) en wat lager dan de gemiddelde waardering in Nijmegen (7,5). Het rapportcijfer voor de buurt is in de lange termijn redelijk gelijkmatig, en de laatste jaren is een licht stijgende lijn te zien.
Wijkmonitoring laat negatieve aandachtspunten in de wijkontwikkeling van de laatste jaren zien. Bewoners zijn kritisch, een grote groep geeft aan dat de buurt achteruit gaat.
Leefbaarometer.nl beoordeelt de leefbaarheid in de wijk in 2020 als ruim voldoende. Enkele delen van de wijk, verspreid gelegen, zijn als aandachtsgebieden met leefbaarheidsrisico's aangegeven (beeld 2020).
De grootste groep inwoners vindt de buurt waarin men woont het afgelopen jaar stabiel gebleven (68%), een aandeel van 25% zag achteruitgang, een kleiner deel zag vooral vooruitgang (7%).
Positieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn volgens bewoners vooral:
- meer of beter onderhoud groenvoorzieningen;
- meer groenvoorzieningen;
- minder rotzooi, zwerfvuil of afval;
- minder overlast van (hang)jongeren;
- straatverlichting verbeterd.
Negatieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn in de ogen van wijkbewoners vooral:
- slechter onderhoud van groenvoorzieningen;
- meer overlast van (hang)jongeren;
- meer rotzooi, zwerfvuil of afval;
- onderhoud en staat van wegen, trottoirs en wandelpaden blijven achter;
- drukker verkeer.
Kenmerkend voor het voorzieningenaanbod:
- De Broekwijken kennen centraal gelegen voorzieningen voor dagelijkse verzorging: een grote supermarkt en winkels met dagelijkse producten, drogisterijartikelen-uiterlijke verzorging.
- Ontmoetingsmogelijkheden zijn er in enkele (formele en informele) wijkaccommodaties en diverse horecavestigingen.
- Het aanbod aan huisartsen, tandartsen of fysiotherapie is (zeer) beperkt.
- Voor sporten en bewegen zijn er een gymzaal en enkele verenigingen. In de openbare ruimte zijn er diverse sport- en speelplekken, behoorlijk verspreid over de wijk.
Zo'n 18% van de inwoners voelt zich vaak of soms onveilig in de eigen woonomgeving. Dat is redelijk vergelijkbaar met het stedelijk gemiddelde (17%). Deze mensen geven diverse redenen en oorzaken aan, vaker genoemd zijn:
- groepen jongeren op straat in de buurt;
- mensen in de buurt die ik vanwege hun gedrag niet vertrouw;
- drugsdealers en/of drugsverslaafden in de buurt.
Verhoudingsgewijs geven veel inwoners jongerenoverlast aan. In de politiecijfers vallen ook vooral de relatieve hoge aantallen registraties van jongerenoverlast op. De overige politiecijfers zijn gunstig en liggen rond of onder het gemiddelde van Nijmegen.
Er is een lichte terugloop van het aantal inwoners in de periode 2011-2021. In Lindenholt is duidelijk ontgroening en vergrijzing te zien: een flinke daling van het aantal kinderen of jongeren en 40-59 jarigen, en een grote stijging van de groep 60-79-jarigen.
Wijkprofessionals geven aan dat in 't Broeck het woon- en leefklimaat de laatste jaren stabiel is, en het er fijn om te wonen is. Bewoners blijven hier lang wonen. Het imago is ook al jaren gelijkmatig en goed.
Sterktes en aantrekkingskracht
Sterktes en aantrekkingskracht
De aanwezigheid van water geeft de wijk haar eigen charme. De woonerfstructuur van de buurten Hegdambroek, Holtgesbroek, Leuvensbroek en Wedesteinbroek is typisch voor de jaren '80; het stratenpatroon is gericht op veiligheid en ruimte voor langzaam verkeer. Enkele overblijfselen van het voormalige agrarisch landschap zijn in de wijk zichtbaar, zoals de Smalle Steeg, enkele oude fruitbomen en het populierenlaantje bij Leuvensbroek 35e straat.
Relatief honkvaste bevolking: verhoudingsgewijs laag aantal vestigers en vertrekkers jaarlijks (circa 8,5%, beeld 2021).
Er zijn hier veel laagbouwwoningen (89,5% van het totaal in 2021), een populaire categorie.
De tevredenheid over winkels voor dagelijkse boodschappen en mogelijkheden voor sporten en bewegen en voorzieningen voor kinderen zijn hier hoog. Bewoners zijn daarentegen wel kritisch over mogelijkheden om elkaar te ontmoeten en over voorzieningen voor jongeren. Centraal in de wijk ligt park de Omloop met de waterspeeltuin en de kinderboerderij die erg gewaardeerd worden.
Aandachtspunten
Aandachtspunten
Buurtproblemen die volgens bewoners met voorrang moeten worden opgepakt:
- overlast van (hang)jongeren;
- rotzooi, zwerfvuil of afval;
- onderhoud groenvoorzieningen;
- groenvoorzieningen, diverse achterstanden;
- gebrek aan parkeermogelijkheden;
- geluidsoverlast;
- overlast van hardrijdend verkeer;
- gebrekkig onderhoud of slechte staat van wegen;
- groenvoorzieningen algemeen beeld;
- gebrekkig onderhoud of slechte staat trottoirs en wandelpaden.
De uitkeringsafhankelijkheid in ’t Broek is ongeveer gelijk aan het gemiddelde in Nijmegen: 5% van de 14-65-jarigen heeft een uitkering volgens de Participatiewet (Nijmegen: 6,6% in 2021). Het aantal mensen dat een inkomen heeft tot 110% van het sociaal minimum is ook ongeveer gelijk aan dat van Nijmegen gemiddeld (14,8% versus 15,5%). In de wijk wonen wel meer laagopgeleiden, 32% in 2019 versus 22,9% in Nijmegen. Ook kent ‘t Broek relatief weinig inwoners uit de hoogste welstandsklasse.
De woningen liggen hier niet zo goed in de markt, tegelijkertijd zijn deze meer betaalbaar. Gemiddeld genomen ligt de waarde hier €36.000,- lager dan bij soortgelijke woningen in andere delen van Nijmegen. Dit komt bijvoorbeeld door het imago van de wijk of afstand tot het centrum. De waardevergelijking is modelmatig.
Inwoners van deze wijk zetten zich relatief minder in voor de buurt (26% versus 74% in Nijmegen, 2021) en voelen zich minder medeverantwoordelijk voor de leefbaarheid.
Overlastsituaties komen hier vaak voor. Relatief veel inwoners ervaren overlast van groepen jongeren. Zo'n 29% geeft aan dat overlast van groepen jongeren vaak voorkomt (Nijmegen 13% in 2021). Wijkprofessionals geven aan dat de meeste overlast wordt ervaren rondom het winkelcentrum in Leuvensbroek waar veel bewoners met verschillende leefstijlen elkaar tegen (kunnen) kopen. Zij maken zich met name hier zorgen over de jongerenoverlast. Daarnaast zijn er zorgen over eenzaamheid bij ouderen achter de voordeur.
Te hard rijdend verkeer en parkeeroverlast zijn volgens bewoners aandachtspunten. Veel bewoners hebben hier overlast van hondenpoep (37% versus 27% in Nijmegen in 2021).