Lees meer
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Bewoners waarderen het woon- en leefklimaat in hun wijk gemiddeld met een rapportcijfer 6,8. Deze ruime voldoende is vergelijkbaar met het gemiddelde in stadsdeel Dukenburg (7,2) en duidelijk lager dan de gemiddelde waardering in Nijmegen (7,5). Het rapportcijfer voor de buurt schommelt in de lange termijn en laat de laatste jaren een licht dalende lijn zien.
Wijkmonitoring laat negatieve aandachtspunten in de wijkontwikkeling van de laatste jaren zien. Bewoners zijn kritisch, een grote groep geeft aan dat de buurt achteruit gaat. De ontwikkeling van de marktwaarde van woningen blijft achter.
Leefbaarometer.nl beoordeelt de leefbaarheid in de wijk in 2020 als voldoende, in 2012 was dat nog zwak. Enkele delen van de wijk, verspreid gelegen, zijn als aandachtsgebieden met leefbaarheidsrisico's aangegeven (beeld 2020).
Het grootste deel van de inwoners vindt de buurt waarin men woont het afgelopen jaar stabiel gebleven (65%). Zo’n 15% vindt de buurt vooruitgegaan, 21% zag vooral achteruitgang.
Positieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn in de ogen van wijkbewoners vooral:
- meer of betere winkels;
- renovaties in de wijk;
- verjonging van de buurt;
- onderhoud en staat van wegen, algemeen beeld.
Negatieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn volgens bewoners vooral:
- meer rotzooi, zwerfvuil of afval;
- saamhorigheid en onderlinge betrokkenheid blijven achter;
- slechter onderhoud van groenvoorzieningen;
- meer drugsoverlast, junks, dealers;
- problematiek afvalbakken en containers, bijplaatsingen afval;
- veiligheid, algemeen beeld.
Een relatief grote groep inwoners voelt zich hier (vaak of soms) onveilig in eigen buurt: 23% versus 17% in geheel Nijmegen. Deze mensen geven diverse redenen en oorzaken aan, veel genoemd zijn:
- mensen in de buurt die ik vanwege hun gedrag niet vertrouw;
- donkere, slecht verlichte plaatsen in de buurt.
- de criminaliteit in de buurt.
- mensen in de buurt die ik vanwege hun uiterlijk niet vertrouw;
- drugsdealers en/of drugsverslaafden in de buurt.
Het veiligheidsbeeld vanuit de politiecijfers is voor Malvert relatief gunstig. Er worden in de wijk weinig fietsendiefstallen (incl. brom-/snorfietsen) en vernieling gemeld. Maar over het algemeen geven de politiecijfers een gunstiger veiligheidsbeeld dan in de beleving van inwoners van de wijk.
Kenmerkend voor het voorzieningenaanbod:
- Malvert heeft gecentraliseerde voorzieningen voor dagelijkse verzorging: een grote en kleinere supermarkt en een winkel met dagelijkse producten;
- Een wijkaccommodatie en een paar horeca-vestigingen geven ontmoetingsmogelijkheden voor wijkbewoners;
- Het aanbod aan huisartsen, tandartsen of fysiotherapie blijft beperkt. Aan de noordzijde zijn er enkele voorzieningen, net als in het naastgelegen Meijhorst;
- Voor sporten en bewegen is een gymzaal aanwezig. In de openbare ruimte zijn er diverse sport- en speelplekken, behoorlijk verspreid over de wijk.
Het aantal inwoners loopt licht terug in de periode 2011-2021. De wijk behoort tot de oudste delen van Dukenburg, waardoor de stijging van de groep 60-79 al achter de rug is. Nu zien we een daling van deze leeftijdsgroep. In Malvert is te zien hoe de sloop van de maisonnettes geleidt heeft tot een stuk minder 18-24 jarigen. De herstructurering van het maisonnette-gebied heeft een duidelijk positieve impuls aan de wijk gegeven. Sindsdien is de wijk redelijk stabiel. Volgens wijkprofessionals is Malvert nu meer een wijk waar je langer wil blijven wonen, waar je kunt ‘wortelschieten’.
Sterktes en aantrekkingskracht
Sterktes en aantrekkingskracht
In zijn algemeenheid zijn de Dukenburgse wijken ruim en groen van opzet, liggen in een aantrekkelijke omgeving en de woningen zijn er betaalbaar. De Dukenburger is trots op het open karakter van de wijken, de rust, het groen en de ruimte. De groene openbare ruimte met bomen, water en bosschages is aantrekkelijk. Al bij het ontwerp werd de recreatieve waarde van de omgeving als voordeel van de uitbreidingslocatie Dukenburg genoemd.
Ook Malvert is ontworpen met groen, water en rust in het achterhoofd. Via een rondweg bereik je de woonstraten. Er is een afwisselende mix van laagbouw en etagebouw. In de wijk ligt een groot maisonnettecomplex dat een herstructurering heeft ondergaan.
Aandachtspunten
Aandachtspunten
Buurtproblemen die volgens bewoners met voorrang moeten worden opgepakt:
- overlast van hardrijdend verkeer;
- onderhoud groenvoorzieningen;
- rotzooi, zwerfvuil of afval;
- overlast van (hang)jongeren;
- drugsoverlast, junks, dealers;
- criminaliteit, geweld, onveiligheid;
- geluidsoverlast;
- tekort aan parkeerplaatsen;
- wegen, diverse problematiek;
- aanpak winkelcentrum Dukenburg nodig.
Een duidelijke meerderheid van de inwoners vindt de buurt voldoende schoon (59%), maar een groep van 36% ziet problemen op dit vlak (in Nijmegen is dat 27% in 2021). Vernielingen zijn volgens bewoners een probleem. Bijna 16% vindt dat er veel wordt vernield in de buurt (Nijmegen: 9% in 2021). Bewoners merken veel bekladding van muren en gebouwen op. Veel bewoners hebben hier overlast van hondenpoep (49% versus 27% in Nijmegen in 2021).
De sociale samenhang laat volgens bewoners te wensen over. Het elkaar kennen, met elkaar omgaan, de saamhorigheid en de mate waarin mensen zich thuis voelen bij anderen in de buurt worden lager beoordeeld dan elders (2021). Bewoners voelen zich hier minder verantwoordelijk voor de leefbaarheid in de wijk. Wijkprofessionals geven aan dat eenzaamheid in deze wijk een rol speelt. Een groot deel van de inwoners is gehecht aan de eigen buurt: 42,7% (70% in Nijmegen, 2021). Maar er is hier ook een groep (54,4%) die niet aan de buurt is gehecht.
Relatief veel inwoners ervaren overlast van te hard rijdend verkeer, echt een aandachtspunt. Meer dan de helft van de bewoners ervaart wel eens overlast van omwonenden.
Een kleine meerderheid van de inwoners (42%) vindt de wegen in de buurt hier goed onderhouden, maar een verhoudingsgewijs hoge 36% ziet op dit vlak problemen (Nijmegen 17% in 2021). Bewoners zijn hier kritisch en minder tevreden over de mogelijkheden voor sport en bewegen, om elkaar te ontmoeten, de voorzieningen voor jongeren en speelplekken voor kinderen.
Een behoorlijk deel van de inwoners is en blijft maatschappelijk kwetsbaar, maar we zien de laatste jaren dat dit aandeel steeds kleiner wordt:
- Er wonen relatief veel laagopgeleiden 34% in 2019 versus 22% in Nijmegen. Dit is de afgelopen jaren wel sterk afgenomen.
- De wijk kent relatief veel inwoners uit de laagste welstandsklasse.
- De uitkeringsafhankelijkheid is ongeveer vergelijkbaar met het gemiddelde in Nijmegen: 7,6% van de 14-65-jarigen heeft een uitkering volgens de Participatiewet (Nijmegen: 6,6% in 2021). Dit percentage is de laatste 2 jaren sterk gedaald.
- In 2019 heeft 13,6% van de huishoudens heeft een inkomen tot 110% sociaal minimum t.o.v. 18,2% in 2016. Dit is een duidelijke afname
De woningen liggen hier niet zo goed in de markt, tegelijkertijd zijn deze meer betaalbaar. Gemiddeld genomen ligt de waarde hier €26.000,- lager dan bij soortgelijke woningen in andere delen van Nijmegen. Dit komt bijvoorbeeld door het imago van de wijk of afstand tot het centrum. De waardevergelijking is modelmatig.