Lees meer
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Bewoners waarderen het woon- en leefklimaat in hun wijk Hatertse Hei gemiddeld met een rapportcijfer 7,7. Deze goede waardering is wat hoger dan het gemiddelde in stadsdeel Nijmegen-Zuid (7,4) en vergelijkbaar met de gemiddelde waardering in Nijmegen (7,5). Dit rapportcijfer voor de buurt is na aanvankelijke verbeteringen vanaf 2013 de laatste jaren stabiel.
Woon- en leefklimaat zijn qua ontwikkeling de laatste jaren stabiel.
Leefbaarometer.nl beoordeelt de leefbaarheid in de wijk sinds 2012 als ruim voldoende. Er zijn geen aandachtsgebieden met leefbaarheidsrisico's aangegeven (beeld 2020).
Wijkprofessionals beschrijven een rustig wijk, met een mix van eengezinswoningen en appartementen en een diverse groep aan bewoners (ouderen, gezinnen, alleenstaanden, studenten).
Een relatief hoog aandeel van 21% vindt de buurt waarin men woont het afgelopen jaar vooruitgegaan. Desalniettemin zag een iets groter deel vooral achteruitgang (24%).
Positieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn in de ogen van wijkbewoners vooral:
- onderhoud en staat van de wegen verbeterd;
- meer of betere fietspaden;
- groenvoorzieningen verbeterd;
- onderling samenleven, positieve ontwikkelingen.
- minder overlast, algemeen beeld;
- betere sociale samenhang en onderlinge betrokkenheid;
- meer of betere speelvoorzieningen voor kinderen, algemeen beeld.
Negatieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn volgens bewoners vooral:
- meer rotzooi, zwerfvuil of afval;
- algemeen veiligheidsbeeld;
- slechter onderhoud van groenvoorzieningen;
- verkamering van woningen, te veel kamerbewoning;
- meer geluidsoverlast;
- minder of te weinig parkeerplaatsen.
Kenmerkend voor het voorzieningenaanbod:
- In de omliggende wijken zijn enkele grote supermarkten te vinden. De wijk zelf kent enkele winkels met dagelijkse producten.
- Een wijkaccommodatie en een verspreid horeca-aanbod geven ontmoetingsmogelijkheden voor wijkbewoners.
- Er is hier een gespreid aanbod aan huisartsen, tandartsen of fysiotherapie.
- Enkele gymzalen en sportverenigingen vormen het aanbod voor sporten en bewegen. Wel zijn er in nabij gelegen wijken diverse mogelijkheden, en is Park Brakkenstein en het buitengebied van Heumensoord nabij. In de openbare ruimte zijn er diverse sport- en speelplekken, behoorlijk verspreid over de wijk.
Een verhoudingsgewijs wat lager aandeel inwoners ervaart hier onveiligheidsgevoelens. Zo'n 10% voelt zich vaak of soms onveilig in de eigen woonomgeving (Nijmegen 17%). Ook de ontwikkeling is gunstig: de laatste jaren voelen steeds minder mensen zich hier onveilig.
Het aantal geregistreerde voorvallen in Hatertse Hei (politiecijfers) is overwegend laag. Af en toe zijn er jaren dat het aantal woninginbraken opvalt, de laatste tijd is dat niet het geval. Woninginbraak (incl. schuur, garage), fietsendiefstal (incl. brom-/snorfietsen), bedreiging/mishandeling en vernieling zijn steeds minder zichtbaar in de cijfers.
Vergrijzing zet (ook in Hatertse Hei) door. In de periode 2011-2021 zien we een duidelijke toename van de groep 60-79 jarigen.
Verkamering speelt een zekere rol, maar het aandeel verkamerde panden is niet heel opvallend. In 2021 heeft een kleine 3% van de adressen hiervoor een vergunning. Mogelijk zijn er ook kamers zonder vergunning.
Sterktes en aantrekkingskracht
Sterktes en aantrekkingskracht
Hatertse Hei bestaat uit diverse buurten die tussen oude wegen zijn ontstaan. Karakteristiek zijn de centraal gelegen sterflat en schoolgebouwen in de zuidwesthoek.
De rustige sfeer, met nauwelijks reuring op straat, wordt volgens wijkprofessionals door bepaalde bewoners bewust opgezocht en gekoesterd. Wijkprofessionals beschrijven een prettig woonklimaat, voorzieningen dichtbij (bijvoorbeeld grote supermarkt). Hatertse Hei kent volgens hen een behoorlijke diversiteit in het woningaanbod en is ook qua bewoners gevarieerd. In sommige delen is het ‘ruim wonen’. De wijk ligt dicht bij uitvalswegen, universiteit, ziekenhuizen, Goffertpark, stadscentrum, en de groene omgeving van Nijmegen.
Gemiddeld wonen huishoudens hier al 16 jaar. In Nijmegen bedraagt de gemiddelde woonduur zo'n 13 jaar. Een groot deel van de inwoners is gehecht aan de eigen buurt: 77,1% (70% in Nijmegen, 2021). De waarde van woningen neemt in deze wijk verhoudingsgewijs sterk toe.
Ruim een vijfde deel van de inwoners signaleert overlast van groepen jongeren op bepaalde momenten. Ruim 70% ervaart (bijna) nooit overlast, een verhoudingsgewijs gunstig beeld (Nijmegen 45% nooit overlast in 2021).
De tevredenheid over winkels voor dagelijkse boodschappen en mogelijkheden voor sporten en bewegen is hier hoog. Een groot deel van de bewoners (90%) is tevreden over openbaar vervoer in de buurt.
Aandachtspunten
Aandachtspunten
Buurtproblemen die volgens bewoners met voorrang moeten worden opgepakt:
- rotzooi, zwerfvuil of afval;
- gebrekkig onderhoud of slechte staat van wegen;
- bepaalde verkeerssituaties;
- onderhoud groenvoorzieningen;
- overlast van hardrijdend verkeer;
- hoeveelheid groenvoorzieningen;
- afvalinzameling kan beter;
- overlast, in algemene zin;
- drugsoverlast, junks, dealers;
- verkeersveiligheid, 30km-borden gewenst.
Ook wijkprofessionals benoemen diverse aandachtspunten:
- Binnen de wijk zijn er maar weinig ontmoetingsmogelijkheden voor bewoners, de voorzieningenstructuur is wat beperkt. Naar verhouding zijn bewoners hier bijvoorbeeld minder tevreden over voorzieningen voor jongeren.
- Moeilijker om mensen te betrekken bij hun omgeving, weinig (bewoners)activiteiten.
- Wat gesloten wijksfeer, lastig inzicht in hoe het daar echt met de bewoners gaat.
- Mensen lijken vooral achter de voordeur te leven: relatief weinig zichtbare activiteiten buiten. In de wijk is weinig vertier te vinden. Café's en restaurants zijn er nauwelijks. De Schakel in het naastgelegen Grootstal is beschikbaar als wijkcentrum.
- De toenemende vergrijzing gaat gepaard met eenzaamheid onder senioren (ook door corona). Vooral in de flats lijkt er onderling weinig contact te zijn. In de appartementen is er ook relatief veel doorstroming.
- Er speelt hier heel wat problematiek achter de voordeur (bijvoorbeeld van financiële aard), vaak bij bewoners met een lage sociaaleconomische status.
- Openbare ruimte is (in hun ogen) saai, stenig en kent onderhoudsachterstanden. Meer dan de helft van de inwoners vindt de wegen in de buurt hier goed onderhouden, maar een verhoudingsgewijs wat hogere 31% ziet op dit vlak problemen (Nijmegen 23% in 2021).