Lees meer
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Bewoners waarderen het woon- en leefklimaat in hun wijk gemiddeld met een rapportcijfer 7,2. Deze ruime voldoende is vergelijkbaar met het gemiddelde in stadsdeel Dukenburg (7,2) en duidelijk lager dan de gemiddelde waardering in Nijmegen (7,5). Het rapportcijfer voor de buurt is in de lange termijn redelijk gelijkmatig, en de laatste jaren stabiel.
Wijkmonitoring laat qua wijkontwikkeling een stabiel woon- en leefklimaat zien.Leefbaarometer.nl beoordeelt de leefbaarheid in de wijk in 2020 als voldoende, in 2012 was dat nog zwak. Enkele kleine delen van de wijk zijn als aandachtsgebieden met leefbaarheidsrisico's aangegeven (beeld 2020).Een relatief hoog aandeel van 30% vindt de buurt waarin men woont het afgelopen jaar achteruitgegaan. De grootste groep vond de wijk stabiel (60%), een kleiner deel zag vooral vooruitgang (9%).
Negatieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn in de ogen van wijkbewoners vooral:
- meer rotzooi, zwerfvuil of afval;
- slechter onderhoud van groenvoorzieningen;
- diverse overlastsituaties;
- meer geluidsoverlast.
Positieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn volgens bewoners vooral:
- meer of betere winkels;
- beter onderhoud groenvoorzieningen;
- buurt is aantrekkelijker geworden, opgeknapt;
- onderhoudstoestand woningen verbeterd.
Een verhoudingsgewijs wat grotere groep inwoners voelt zich hier (vaak of soms) onveilig in eigen buurt: 22% versus 17% in geheel Nijmegen. Deze mensen geven diverse redenen en oorzaken aan, veel genoemd zijn:
- drugsdealers en/of drugsverslaafden in de buurt.
- mensen in de buurt die ik vanwege hun gedrag niet vertrouw;
- de criminaliteit in de buurt.
In de veiligheidsregistraties is het beeld voor Aldenhof vergelijkbaar met andere delen in Nijmegen. Er worden weinig fietsendiefstallen (incl. brom-/snorfietsen) en meldingen van jeugdoverlast geregistreerd. Wel ligt het aantal auto-inbraken hoger dan gemiddeld. Maar over het algemeen geven de politiecijfers een gunstiger veiligheidsbeeld dan in de beleving van inwoners van de wijk.
Kenmerkend voor het voorzieningenaanbod:
- Lankforst kent geen eigen voorzieningen voor dagelijkse verzorging. In de aangelegen wijken liggen grote supermarkten en enkele winkels met dagelijkse producten;
- Er zijn nauwelijks ontmoetingsmogelijkheden in de zin van wijkaccommodatie of horeca. In de naastgelegen wijken Meijhorst en Malvert staan wijkaccommodaties;
- Het aanbod aan huisartsen, tandartsen of fysiotherapie is (zeer) beperkt;
- Er zijn binnen de wijk geen eigen voorzieningen voor sporten en bewegen;
- In de openbare ruimte zijn er diverse sport- en speelplekken, behoorlijk verspreid over de wijk. Aan de stadsrand ligt een wijkspeeltuin.
Het aantal inwoners loopt licht terug in de periode 2011-2021. Alle leeftijdsklassen tot 60 jaar laten een daling zien, en in de leeftijdsgroepen boven de 60 is een stijging te zien.
Sterktes en aantrekkingskracht
Sterktes en aantrekkingskracht
In zijn algemeenheid zijn de Dukenburgse wijken ruim en groen van opzet, liggen in een aantrekkelijke omgeving en de woningen zijn er betaalbaar. De Dukenburger is trots op het open karakter van de wijken, de rust, het groen en de ruimte. De groene openbare ruimte met bomen, water en bosschages is aantrekkelijk. Al bij het ontwerp werd de recreatieve waarde van de omgeving als voordeel van de uitbreidingslocatie Dukenburg genoemd.
Lankforst kan een mooie oase van groen, water en rust worden genoemd. De strook naast het kanaal, de historische paden, het Uilenbos en landgoed De Duckenburg zijn (groene) plekken die de bewoners waarderen. Lankforst bestaat bijna alleen uit woningbouw, in het midden van de wijk bevinden zich een basisschool en praktijkruimte. De verschillende woningcomplexen zijn in duidelijk afgebakende delen verspreid over de wijk.
Lankforst kent naar verhouding veel openbare ruimte.
Een groot deel van de inwoners is gehecht aan de eigen buurt: 75,7% (70% in Nijmegen, 2021). Er zijn relatief veel bewoners die zich inzetten voor de buurt (40% versus 32% in Nijmegen, 2021). De moestuin Lankmoes draait al lang goed en is een verbindend element, zo geven wijkprofessionals aan. Het kanaal en omgeving heeft betekenis als waardevolle uitloopplek.
Relatief veel bewoners zijn tevreden over de groenvoorziening in de wijk (77% versus 66% in Nijmegen, 2021). Het overgrote deel van de bevolking vindt dat de straatverlichting in orde is en is tevreden over de winkels voor dagelijkse boodschappen.
Er wordt gemiddeld genomen relatief weinig geluidsoverlast ervaren door bewoners. Bijna de helft van de huishoudens ervaart eigenlijk nooit geluidhinder. Volgens wijkprofessionals is Lankforst ook vooral een rustige woonwijk.
Een groot deel van de bewoners is tevreden over de parkeergelegenheid in de buurt.
Aandachtspunten
Aandachtspunten
Buurtproblemen die volgens bewoners met voorrang moeten worden opgepakt:
- rotzooi, zwerfvuil of afval;
- onderhoud groenvoorzieningen;
- gebrekkig onderhoud of slechte staat trottoirs en wandelpaden;
- buurt niet schoon en netjes;
- geluidsoverlast;
- groenvoorzieningen, diverse achterstanden;
- kwaliteit woningen blijft achter;
- gebrekkig onderhoud of slechte staat van wegen;
- drugsoverlast, junks, dealers;
- horecavoorzieningen tekort.
De tevredenheid over plekken om elkaar te ontmoeten en over voorzieningen voor jongeren blijft hier achter.
Bewoners merken veel bekladding van muren en gebouwen op. Meer dan de helft van de bewoners ervaren overlast ervaren van omwonenden. Wijkprofessionals geven aan dat de portieken van de woningen vaak vies en vochtig zijn.
Een behoorlijk deel van de inwoners is en blijft maatschappelijk kwetsbaar, al zien we de laatste jaren dat deze groep kleiner wordt:
- De afgelopen jaren is het deel van de bevolking dat economisch kwetsbaar is afgenomen: in 2019 heeft 17% van de huishoudens heeft een inkomen tot 110% sociaal minimum t.o.v. 20% in 2016.
- Er wonen relatief veel laagopgeleiden 31% in 2019 versus 22% in Nijmegen.
- De wijk kent niet veel inwoners uit de hoogste welstandsklasse.
- De uitkeringsafhankelijkheid is relatief hoog: 10,5% van de 14-65-jarigen heeft een uitkering volgens de Participatiewet (Nijmegen: 6,6% in 2021).
- De wijk heeft relatief veel huishoudens die gebruik maken van 5 of meer voorzieningen: ruim 6% tegenover ruim 4% gemiddeld in Nijmegen.
Lankforst had in het verleden te maken met een grote instroom van kwetsbare huishoudens. Dit ligt nu rond het Nijmeegse gemiddelde (5,2% 2019-2020). Bewoners van deze wijk blijven hier met gemiddeld 8 jaar relatief kort wonen. In Nijmegen bedraagt de gemiddelde woonduur zo'n 13 jaar.
De woningen liggen hier wat minder goed in de markt, tegelijkertijd zijn deze meer betaalbaar. De waarde ligt gemiddeld €18.000,- lager dan bij soortgelijke woningen in andere delen van Nijmegen. Dit komt bijvoorbeeld door het imago van de wijk of afstand tot het centrum. De waardevergelijking is modelmatig.